DR G PENANG

Bariatric Surgery VS Liposuction

Jika anda mempunyai masalah berat badan anda atau tidak berpuas hati dengan jumlah lemak pada badan anda, anda mungkin mencari cara untuk mengubahnya. Diet dan senaman mungkin boleh membantu anda mencapai matlamat yang diinginkan, tetapi bagaimana jika anda telah gagal dan mahukan hasil yang lebih cepat dan lebih berkesan?

Terima kasih kepada kemajuan dalam bidang perubatan, anda mempunyai pilihan lain untuk mendapat badan yang lebih sihat dan lebih kurus yang anda inginkan. Dua pilihan yang paling popular ialah pembedahan bariatrik dan liposuction.

Apabila anda telah memutuskan untuk mencapai dan mengekalkan berat badan yang sihat, menghentikan kitaran obesiti dapat mengurangkan risiko anda mengalami banyak keadaan yang mengancam nyawa, seperti penyakit jantung dan kolesterol tinggi. Walau bagaimanapun, memilih rawatan penurunan berat badan terbaik untuk badan anda kadangkala boleh mengelirukan dan menakutkan.

Pembedahan Sedut lemak vs Bariatrik – Mana Yang Terbaik?

Liposuction atau sedut lemak memberi tumpuan kepada kehilangan inci sementara, manakala pembedahan bariatrik mengubah bagaimana badan bertindak balas terhadap persekitaran dan pengambilan makanan. Oleh itu, pembedahan bariatrik boleh merangsang penurunan berat badan, yang merangkumi bukan sahaja transformasi estetik tetapi juga mengurangkan pelbagai risikokesihatan yang berkaitan dengan obesiti. Ini adalah perubahan gaya hidup yang lengkap.

Terdapat faedah yang sangat berbeza dalam pembedahan bariatrik dan sedut lemak. Faedah sedut lemak kebanyakannya kosmetik. Pada kadar yang rendah, sedut lemak boleh membantu dalamkeadaan di mana lemak terkumpul di kawasan tertentu, seperti gynecomastia, di mana pengumpulan lemak berlaku pada payudara lelaki.

Sebaliknya, pembedahan bariatrik membawa banyak manfaat kesihatan. Ia meningkatkan tahap glukosa dan insulin, yang membawa kepada ameliorasi dan juga resolusi diabetes jenis 2; ia meningkatkan kesihatan kardiovaskular; ia meningkatkan kesuburan dan mengurangkan gejala PCOS; ia membawa kelegaan kepada sakit sendi, dan ia menghilangkan apnea tidur.

×

Hello!

Chat with our representatives below to make appointment on WhatsApp.

×